interviews met mijnstreek imkers

Onderstaand treffen jullie  interviews aan met de imkers van de Mijnstreek.

Stephan Gross

Harold van der Haar

Stephan Gross

 

hobby's: Imkeren en pizza’s bakken.

 

Mijn naam is Stephan Gross, 52 jaar, getrouwd en heb een dochter van 18 jaar. Sinds 2008 werk ik bij de woningcoöperatie ‘Wonen Limburg’ waar ik tot 2 jaar geleden als projectleider, nieuwbouwprojecten heb begeleid. 2 jaar geleden heb ik een overstap gemaakt naar de afdeling leefbaarheid als Sr. leefbaarheidsmedewerker. 

 

Mijn grootste hobby is imkeren. 

 

 

1. Wat heeft je tot het imkeren gebracht?                                Ik wilde helemaal geen imker worden. Marc Stachowski belde mij ergens in 2009 en vroeg of ik, via de imkervereniging “Mijnstreek”, mee ging naar de imkercursus. Nee, ik heb kippen en die bijen steken je oog nog! Nee, ik ga echt niet mee. Het toeval wilde dat in die zelfde week een programma op t.v. kwam over bijen, waarin het belang van de bijen en het te kort aan imkers werd uitgelegd. Na het programma besloot ik toch maar, voor de gezelligheid, met Marc mee te gaan naar de imkercursus. De liefde van het bijenhouden sloeg pas echt over, toen ik het eerste bijenvolk in de tuin had staan en zag hoe indrukwekkend het bijenvolk zijn werk deed en mee bewoog met de natuur. Eenmaal verknocht aan het imkeren, kon alles niet vlug genoeg gaan. Inmiddels beschik ik over 6 imkerplekken en heb in het honingseizoen alleen nog maar tijd voor de bijen.

 

2.Waarom zit je in het bestuur van de imkervereniging?      Vanaf dat ik eenmaal verknocht raakte aan het imkeren, was ik ook bij iedere stammtisch-avond aanwezig. De vereniging had toen nog niet de helft van het huidige aantal leden en de gemiddelde leeftijd was toen 68 jaar. Ik realiseerde me toen het belang van de vereniging en de verdere groei van het aantal imkers in de regio. Zonder imkervereniging zou niemand meer in de gelegenheid komen om kennis te maken met deze mooie hobby. Om dit belang te ondersteunen, ben ik op verzoek van het bestuur in 2011 aan het bestuur toegetreden. Aangezien er binnen de vereniging weinig animo was om in het bestuur te komen, zagen sommige mij al snel als toekomstige voorzitter. Eerlijk gezegd niet om mijn kwaliteiten, maar er was simpel weg niemand anders. Als lid van het bestuur kreeg ik veel inzichten mee van de leden, de Limburggroep en de NBV. Dat maakte dat ik voor me zelf al snel een visie kreeg over de toekomst van de vereniging en deze ook in de komende jaren wilde realiseren.

 

3.Wat zijn je werkzaamheden als voorzitter van imkervereniging mijnstreek?                

Als voorzitter vertegenwoordig je de vereniging. Niet alleen bij de Limburggroep- en de NBV,  maar ook binnen de Mijnstreek. Het hele jaar door vergader je niet alleen met de overige bestuursleden, maar ook met de Limburggroep en de NBV. Waar nodig sluit je ook nog bij verschillende vergaderingen aan om de imkervereniging te vertegenwoordigen.                                                                     Als voorzitter heb je ook een visie waar je met de vereniging naar toe wilt, echter moet dit wel passen binnen de verwachtingen van de leden en de overige bestuursleden. Dat maakt dat je goed naar de leden en bestuursleden luistert en je toekomstvisie waar nodig bij stelt. Als voorzitter probeer je het goede voorbeeld te zijn voor alles en iedereen. 

 

4. Wat zijn je doelstellingen als voorzitter van de imkervereniging mijnstreek?        

Voordat ik voorzitter werd had ik voor me zelf een aantal doelstellingen op papier gezet;                                                     - In eerste instantie de imkers een thuis te geven waarbij imkers zich verenigen om kennis en   ervaring met elkaar te delen en over te brengen naar nieuwe imkerleden                       - Proberen alle imkers binnen de Mijnstreek zich te laten binden aan de vereniging. En niet imkers, binnen de mijnstreek, binnen de vereniging te krijgen.                               - Kennis en ontwikkeling te vergroten.                                       - Lesprogramma, m.b.v. meerdere imkers, verder uit te    breiden.        

- Proberen het ledenaantal per regio verantwoordt te houden.     - Leden moeten op de vereniging kunnen terugvallen als ze geen bijenvolken meer hebben.        

- Stammtisch-avonden moeten aantrekkelijk zijn voor iedereen.                                                      

- Nieuwe bijenstallen en/of bijenlocaties aan de vereniging koppelen.        

- Imkerhome realiseren als aanvulling op de praktijkruimte in het Schutterspark. Hier moeten imkers en de vereniging spullen kwijt kunnen en ook eventuele activiteiten kunnen organiseren.        

- Minimaal 1 keer per jaar een leuke groepsactiviteit organiseren.                    

- En de vereniging moet financieel gezond blijven.                   Bovenstaande is mijn visie die uiteindelijk wel gedragen moet worden door de leden. Anderzijds mag iedereen binnen de vereniging zijn op- of aanmerkingen kenbaar maken over bovenstaande doelstellingen. 

 

5. Wat vind je zo mooi aan het houden van bijen?

Voor mij is bijenhouden een verslaving geworden. Een leven zonder bijen is voor mij ondenkbaar. Ieder voorjaar opnieuw is het wonderbaarlijk hoe het uitgewinterde bijenvolk weer tot leven komt. Het groeit, bouwt, haalt, verzorgt, enz. enz. En ieder jaar is het weer weer anders en de ontwikkeling van het volk daardoor ook. Het is niet uit te leggen aan een leek hoe mooi het imkeren is. Was dat wel zo, hadden we nu te veel imkers. 

 

6. Welke verschillen zie je tussen de senior- en junior imker?    

De junioren zijn leergierig, nieuwsgierig maar ook vaak onzeker. Vooral de eerstejaars zijn bang om de bijen niet de winter door te krijgen. Ze controleren mede daardoor te vaak het bijenvolk in de kast met alle risico’s van dien. Anderzijds is het controleren in de bijenkast wel leerzaam.                                                                                                                             Bij de senioren is het leuk om te zien dat iedereen weet hoe je het beste imkert. Waarbij iedereen het net iets anders doet dan de andere. Dat maakt dat de stammtisch-avonden bijzonder leuk en leerzaam zijn. 

 

7. Waar loop je tegen aan bij het imkeren?                        Door mijn verslaving aan het imkeren heb ik vooral nog moeite om het aantal bijenvolken binnen de perken te houden.

 

8. Heb je een leuke imker anekdote?

Toen ik als imker binnen de vereniging begon had ik Theo Mikelj als mentor. Ik vond het altijd leuk als die het over de imkeravonden had en ‘als ik effe niet wist over wie hij het had’, zij hij altijd, “je weet wel die oude man die achteraan zat”. Dan moest ik altijd in me zelf altijd lachen, want er waren alleen maar oude mannen in de zaal. Gelukkig is dat nu anders.

9. Hoe lekker is je honing?                                                  Iedere keer weer opnieuw heerlijk. Het verrast me telkens weer dat onze honingklanten vaak niet weten dat honing telkens anders smaakt. Immers bloeit een bloem maar ongeveer 2 weken en krijg je daardoor ook telkens weer andere honing. Het is vooral mooi om te horen dat onze klanten het verschil proeven tussen de winkel- en de imkerhoning.

 

10. Heb je nog tips voor beginnende imker?

Imker worden doe je niet alleen door het volgen van een imkercursus. Het zijn vooral de praktische leermomenten(fouten) die van jou een goede imker maken. En dat lukt je niet binnen enkele jaren, sterker nog, ik leer nu nog ieder jaar weer opnieuw iets erbij. Maar dat maakt het imkeren ook zo leuk.

 

 

 


Harold van der Haar 

hobby: Imker

 

Mijn naam is Harold van der Haar en ik ben getrouwd en vader van twee kinderen en een pleegkind. In het dagelijkse leven werk ik als regisseur leefbaarheid bij een gemeente. Ik hou me bezig met multi-probleemsituaties en ondersteun en faciliteer burgerinitiatieven die goed zijn voor de leefbaarheid en onderlinge zorg en betrokkenheid. Daarnaast ben ik al jaren brandweerman.

 

1.       Wat heeft je tot het imkeren gebracht?

Ik heb een grote liefde voor de natuur, vroeger heb ik altijd wildzangvogels gekweekt.  Ik werd een paar jaar geleden tijdens een vakantie in Oostenrijk geïnspireerd door de bijenwereld. Hoog in de bergen stonden kasten en ik ben erbij gaan zitten om alles eens goed te observeren. Ondanks het feit dat ik notabene ook nog werd gestoken, liet het me niet meer los. Vanwege andere cursussen heeft het een paar jaar geduurd voordat ik de stap gezet heb om de basiscursus imkeren te gaan volgen.

 

2.       Wat vind je zo mooi aan het houden van bijen?

Wat ik bijzonder vind is dat ze alles zelf tot in perfectie regelen. Daar kunnen mensen, organisaties etc. nog veel van leren. Ik merk dat ik anders naar de natuur ben gaan kijken. Ik ben meer bezig met het weer, bepaalde planten en bomen, dracht etc. Ook lust ik graag mijn zelfgeslingerde honing.

 

3.       Hoeveel bijenvolken wil je gaan houden?

Ik heb momenteel 4 volken en dat vind ik voldoende. Ik ben als beginner in de gelukkige omstandigheid dat ik een mooi stukje grond heb waar de kasten staan en waar voldoende dracht, water etc.  is. We hebben veel Lindebomen in onze gemeente. Ook heb ik zelf twee mooie voorzwermen kunnen scheppen.

 

4.       Waar loop je tegen aan bij het imkeren?

Eerlijk? Ik merk dat Echt een uithoek is wat betreft het imkeren. De meeste imkers wonen meer zuidelijk of noordelijk. Ik zoek zelf veel uit via internet en door willekeurig imkers te bevragen. Ik ben zelf erg hulpvaardig van aard maar merk dat dit niet vanzelfsprekend is. Hier had ik bijvoorbeeld last van toen ik de eerste keer moest slingeren en hulp nodig had. Jammer en eerlijk gezegd ook wel een beetje teleurstellend. Maar.. het komt goed, ik heb al veel geleerd en ga gewoon stug door! Ik wil alles goed doen en merk dat serieus imkeren in eerste instantie best veel geld kost. Gelukkig heb ik ook wat zaken, zoals slinger, ontzegelbak en rijpvat, tweedehands kunnen aanschaffen.

 

5.       Hoe lekker is je honing?

Heel lekker. Ik heb in mei geslingerd en recentelijk had ik 35 kilo zomerhoning van twee volken die op Renson staan.

 

 

6.       Heb je nog tips voor beginnende imkers?

Volg de cursus en ga serieus met je hobby om. Controleer zoals aangeleerd en het kost nu eenmaal tijd en geld. Er zijn diverse forums op internet die erg leerzaam zijn. Vraag tijdig om een mentor en hulp als het nodig is.